We gaan voor goud!

10 augustus 2021

We gaan voor goud! Green Key, hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven. Eerder dit jaar werd onze Green Key Gold -certificering verlengd.

We gaan voor goud!

We gaan voor goud!
 

Green Key, hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven. Green Key is het grootste duurzaamheidskenmerk voor de toeristische en recreatieve branche in Nederland. Wij, Hotel-Congrescentrum de Zeeuwse Stromen, zijn trots om hier onderdeel van uit te maken. Eerder dit jaar al werd onze Green Key Gold- certificering verlengd.

Het Green Key Gold- certificaat geeft aan dat wij als hotel meer doen aan duurzaamheid dan hetgeen wat de wet minimaal van ons vraagt. Bij elk van onze keuzes staan mens, dier en omgeving centraal. Dit alles zonder in te leveren op gastcomfort.


Praktijkvoorbeelden

Zonder concrete toepassingen dreigt “duurzaamheid” een hol begrip te worden. Er zijn namelijk maar erg weinig (misschien zelfs geen) bedrijven die van zichzelf claimen dat ze daadwerkelijk vervuilend en milieubelastend zijn. Wellicht dat wij onszelf daarom zelfs liever profileren als “zorgzaam” bedrijf dan duurzaam.

Wat doen wij nu daadwerkelijk anders om onze voetafdruk zo klein mogelijk te houden? Laten we even kort inzoomen op een aantal concrete voorbeelden onze dagelijkse bedrijfsvoering:

  • Zeehondenopvang. Middels sponsoring dragen wij een steentje bij aan A Seal Zeehondenopvang in Stellendam. Deze zeehondencrèche fungeert als opvang voor dieren die tijdelijke zorg nodig hebben;
  • Vrienden van het Strand. Een samenwerkingsverband van diverse natuurorganisaties richt zich tijdens het broedseizoen op de campagne “Vrienden van het Strand”. Op diverse plaatsen langs de Nederlandse kust worden als beloning “hondenpenningen” uitgedeeld aan baasjes die hun hond netjes aangelijnd hebben. Dit om te voorkomen dat vogels als stressreactie voortijdig het nest verlaten. De aftrap van dit project heeft eerder dit seizoen plaatsgevonden in ons hotel;
  • Zonneboilerpanelen. Een veertigtal zonneboilers op het dak van ons hotel leveren een totale besparing op van zo’n 30.000-40.000m3 gas op jaarbasis. Deze energie wordt ingezet voor de opwarming van het tapwater in ons hoofdgebouw. Door de voorverwarming van het water hoeven de cv-ketels minder hard te werken;
  • Afvalscheiding, van plastic tot koffiedrab. Dit alles om het recyclen en hergebruiken van materialen te stimuleren;
  • Oplaadpunten. Terwijl u zelf energie en inspiratie opdoet tijdens uw verblijf, legt u eenvoudig uw elektrische auto aan één van onze 6 laadpalen;
  • Herbruikbare materialen. Zo hebben wij diverse malen ons interieur gerestyled door gebruik te maken van 2ND life meubilair. Op deze manier worden ‘oude’ stoelen en tafels letterlijk een nieuw leven ingeblazen. Wist u trouwens dat de vloerbekleding in elk van onze vergaderzalen voor de volle 100% bestaat uit gerecycled materiaal?
  • Korte ketens. Door lokaal in te kopen steunen wij onze lokale ondernemers en toeleveranciers. Door zo dicht mogelijk bij de bron in te kopen, wordt er ook aanzienlijk bespaard op de vervoerskilometers. Dit alles met een gunstig effect op de CO2- uitstoot. Ook hier geldt; alle kleine beetjes helpen! Wist u dat enkele van onze medewerkers gezegend zijn met ‘groene vingers’ en wij zodoende kunnen profiteren van kruiden uit eigen tuin?

 

Blik op de toekomst

U mag ons eraan houden dat wij ons de aankomende jaren onverminderd blijven inzetten om zoveel mogelijk energieneutraal te worden. En ook al zijn we misschien nog niet waar we willen zijn, ook hier geldt het aloude gezegde “een goed begin geeft moed en zin”.

Een goed begin geeft moed en zin

We zijn ons namelijk doordrongen van datgene waar we ons voor inspannen. Onze Zeeuwse kust is immers een prachtig stuk natuur; ecologisch gezien van ongekende klasse en diversiteit. Laten we ook toekomstige generaties de kans geven om hier van te genieten en om hier herinneringen te blijven maken!