"Hittewerende raamfolie. Iets nieuws onder de zon!"

7 september 2022

Duurzame alternatieven om het hoofd koel te houden tijdens de (na)zomer.

"Hittewerende raamfolie. Iets nieuws onder de zon!"

De zomers in Nederland worden steeds warmer. Temperaturen van boven de 30 graden zijn ondertussen geen exces meer. In onze provincie Zeeland zijn we weliswaar gezegend met de meeste zonuren van Nederland, maar anderzijds stelt ons dat ook voor bepaalde uitdagingen. Hoewel we graag in het zonnetje vertoeven, wordt een oververhitte hotelkamer zelfs door de grootste zonaanbidder niet gewaardeerd. Ook voor het zakelijk segment is het niet wenselijk dat de temperatuur in onze vergaderruimtes tot ongekende hoogtes stijgt aangezien een (te) warme omgevingstemperatuur een negatieve impact heeft op onze productiviteit. 

Toen ons hotelgebouw haar deuren heropende in 1997 waren de Nederlandse zomers een stuk minder. Er was dan ook niet meteen nood aan airco. Ondertussen zijn we 25 jaar verder en is er veel veranderd, zowel op het gebied van klimaat als techniek. Al met al hebben we de afgelopen maanden een aantal alternatieven tegen elkaar afgewogen. 

Een gunstig kostenplaatje is natuurlijk mooi meegenomen, maar doorslaggevend is dat een dergelijke keuze ook past binnen onze missie. Om die reden nemen we in ons achterhoofd ook altijd de overweging mee of dat er wellicht een minder belastend alternatief voorhanden is. Ons hotel is immers gelegen op een prachtig mooie locatie. Laten we ons gezamenlijk inspannen om ervoor te zorgen dat ook toekomstige generaties hiervan kunnen blijven genieten. 

Uiteindelijk is onze keuze gevallen op een zowel innovatieve als duurzame oplossing, namelijk: warmtewerende folie. Voor de statistieken noemen we nog even dat deze folie 99% van de UV -straling weert. Daarnaast houdt deze plakfolie 69% van de zonne-energie tegen. Uiteraard hebben we de proef op de som genomen door twee kamers (respectievelijk met en zonder raamfolie) met elkaar te vergelijken. Het verschil is gevoelstemperatuur is aanzienlijk. Ondertussen hebben we een flink aantal hotelkamers (te beginnen met de kamers die het meeste zonlicht vangen) en onze UNIT 67 van raamfolie voorzien. Ondanks de warmtewerende eigenschap van de folie valt er nog steeds daglicht binnen. Daarnaast betreft het een energiezuinige optie en grijpt de folie niet in op onze huidige luchtcirculatie. 

Ook op groen gebied is er voor ons nog winst te behalen, maar elke bewuste keuze is een stap in de goede richting!